Werken in Drenthe en Zuid-oost Groningen

Werken in het Frankrijk van Nederland (door Margot Dellaert, oogarts)

Je leven omgooien en verhuizen naar een compleet ander deel van Nederland. In eerste instantie denk je misschien dat het een soort van emigreren is. Maar langzaam dringt het besef door. Dit is het. De beste beslissing die je ooit nam. Je verhuisde naar het Frankrijk van Nederland.

Margot Dellaert verhuisde in 1997 samen met haar man van Rotterdam naar het noorden om als oogarts te beginnen in Stadskanaal. Na 18 jaar is ze nog steeds gelukkig met hun besluit van toen. De praktijk in het ziekenhuis in Stadskanaal, de woonomgeving, de patiënten, de nieuwe vrienden en kennissen en de toch relatief korte reistijd naar andere delen van Nederland: het is voor haar een pakket dat volledig aansluit en zorgt voor het goede in haar leven.

Vanuit Groningen ben ik sneller in Utrecht

Toen ik nog in Rotterdam woonde was ik altijd erg verbaasd als vrienden uit Groningen bij ons langskwamen voor een feestje. Dat leek me zo’n verre reis voor een avondje.

Tegenwoordig weet ik wel beter. De afstand vanuit het westen naar Groningen en Drenthe is dan andersom en met de jaren wordt die steeds kleiner. Psychisch dan. En laten we wel wezen, vanuit Groningen ben ik sneller in Utrecht dan bijvoorbeeld degene uit Amsterdam daarmee ik daar afspreek. Ik kom geen files tegen en zit vanuit huis zo op een snelweg.

Bos, weilanden en heide in handbereik

Tegelijkertijd ben ik ook snel in het bos, tussen de weilanden of op de heide. Je hebt hier veel rust om je heen en bent binnen een uurtje op Schiermonnikoog. Echt, ik heb hier alles wat ik wil binnen handbereik.

Wie bij ons vertrek in 1997 nog vol onbegrip reageerde op onze trek naar het noorden, snapte ons al na slechts één bezoek. De rust, het fijne tempo, de vriendelijkheid en je verwacht het niet: de ontsluiting naar de rest van Europa via de A31 in Duitsland waarmee je in één rechte lijn en met hoge snelheid Nederland zo voorbijrijdt.

Eigen inzicht

Toen ik hier kwam kon ik veel invloed uitoefenen op de inrichting en het beleid van de praktijk waarvan ik deel uitmaakte. Net als in de vacatures die we momenteel hebben voor onze locatie in Stadskanaal. Het klinkt als een cliché maar de mensen zijn hier zo hartelijk. Zelfs als geboren Brabander vind ik het hier gezelliger dan in Brabant. De mensen zijn direct, hebben humor en staan snel klaar om te helpen als dat nodig is.

Gezellig ontspannen werksfeer

Ook in onze ziekenhuislocaties merk ik dat. Die hebben een prettige, kleinschalige sfeer. Je kent misschien niet iedereen bij naam, maar of je nu bij de facilitaire dienst werkt, in de keuken of als arts, iedereen weet van elkaar wie hij of zij is. De wederzijdse toewijding die we hier met elkaar hebben, ook tussen patiënt en artsen en verpleegkundigen, is groot. Ik zou alleen al niet uit de praktijk weg willen gaan omdat ik daarbij het gevoel zou hebben de medewerkers en de patiënten in de steek te laten.

De patiënten in Drenthe en Groningen zijn trouwens anders dan ik in het westen gewend was. Mensen komen hier pas als er echt iets aan de hand is en zelden voor vage, onschuldige klachten. Ze zijn zeker niet kleinzerig. Ook zijn ze vrij ontspannen en waarderen hun arts. Ze hebben vertrouwen en zijn door de bank genomen erg vriendelijk. Toch nemen deze patiënten niet alles klakkeloos aan hoor. Zij maken hun eigen afwegingen zonder over artsen heen te walsen.

Vrijstaand wonen in Noord Nederland

Van een flat verhuisden wij in 1997 naar een twee-onder-één-kap in het Groningse Haren. Ook nu nog goed denkbaar. Voor het bedrag waarvoor je in Den Haag een rijtjeshuis koopt, kun je in Drenthe of Groningen vrijstaand wonen. Daarbij hoef je als oogarts natuurlijk niet zo dicht bij het ziekenhuis te wonen als bijvoorbeeld een cardioloog. Avond- en weekenddiensten draaien we hier met oogartsen uit een vrij grote regio binnen Groningen en Drenthe. Het gevolg daarvan is dat we hooguit vier à vijf keer per jaar een week weekend- en avonddiensten draaien.

Theaters en uitgaan van Assen tot Emmen

Dan wil ik graag nog één misverstand ontkrachten. Is Drenthe achtergesteld op de rest van Nederland? Ik dacht het niet. Wat in de theaters in de grote steden draait, draait ook hier. Het grote verschil is dat de voorstellingen hier niet zo snel zijn uitverkocht en je makkelijk kunt parkeren. Winkel- en uitgaanssteden zijn met Assen, Hoogeveen, Emmen, Meppel, Zwolle en ook studentenstad Groningen binnen handbereik.”